Een tramnetwerk in Mechelen

Moet er een tram komen in Belgische steden zoals Mechelen en Namur? Zetten we zo een stap naar een klimaatneutrale samenleving terwijl we terzelfdertijd de sociale ruggengraat van de maatschappij versterken?

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt: Trams zijn vaak veel effectiever dan bussen in stedelijke en suburbane gebieden om een modal shift te bewerkstelligen. Bijvoorbeeld, in Dijon, een Franse stad met 150.000 inwoners, overtrof het aantal passagiers op twee tramlijnen zelfs de hoogste voorspellingen van studies vooraf. In Nantes, een Franse stad met 300.000 inwoners, zorgde het vervangen van vier buslijnen door vier tramlijnen voor een winstgevende situatie, terwijl de kostendekking voorheen laag was. 

Het aanleggen van tramnetwerken in stedelijke en suburbane gebieden, met respect voor het STOP-principe, vermindert CO2-uitstoot, verhoogt vrijheid, draagt bij aan gezondere lucht en vermindert kosten voor gezondheidszorg en sociale zekerheid (bv. medicatie, hospitalisatiekost, ziekteverlof). Het creëert leefbare stedelijke ruimtes die zich richten op mensen in plaats van auto’s, vermindert files en verkort autoreistijden (nog meer in combinatie met congestieheffing en autodelen), en biedt kansen voor bedrijfsinvesteringen en woningbouw. De initiële investering verdient zich meestal meer dan terug.

In dit paneldebat gaan we met kandidaten en experten, voorstanders en tegenstanders, in detail over dit voorstel van Volt België discussiëren

More info

Contact volt.there@voltnederland.org for more information regarding this initiative.

Scroll to Top